Sporttherapie & Sportmassage

SPORTMASSAGE

Masseren is goed voor elk mens, want het niet lekker in je vel zitten hoeft niet meer als je respect hebt voor je eigen lichaam en er goed voor zorgt. Een therapeutische massage helpt lichamelijk en geestelijk ontspannen en dat kunnen we regelmatig goed gebruiken. Je draagt teveel taken of verantwoordelijkheden op je schouders mee? Je voelt de druk van steeds maar presteren of je maakt je zorgen? Zomaar enkele voorbeelden wat kan leiden tot spanning.

Vaak zet die spanning zich vast. De een krijgt hoofdpijn of voelt de spanning in zijn nek als vermoeidheidspijn, een ander krijgt pijnlijke plekken aan de binnenkant van zijn schouderbladen. Lichaam en geest werken sterk op elkaar in. Wanneer we te veel van onszelf vragen, zet het lichaam zich schrap. Door de spieren die verkrampt reageren soepel te maken, ontspannen niet alleen die spieren, maar kun je ook mentaal weer een beetje ontspannen. Alles lijkt weer door te stromen.

SPORTTHERAPIE

Dit is de uitgebreide vorm van sportmassage en sportverzorging. Het gaat hierbij om het totaal van handelingen die de gezondheid van de sporter moeten waarborgen, waarbij de nadruk ligt op de preventie. Het begint altijd met een uitgebreide intake waar zowel de gehele medische historie als huidige klacht worden behandeld, deze wordt gelokaliseerd en vastgesteld om te bekijken of dit door de sporttherapeut ter behandeling kan worden genomen of er doorverwezen moet worden naar arts of specialist.

Vanuit de intake wordt ook informatie vergaard over de sportsoort, intensiviteit, trainingsniveau, blessuregevoeligheid en blessures die men al eens heeft gehad, etc. Het doel is: preventie en voorkomen van herhaling. Door regelmatige controle zal een latent aanwezige of dreigende blessure snel herkend kunnen worden nog voordat ze acuut wordt. Daarbij kunnen dan ook tijdig de noodzakelijke maatregelen worden genomen: doorverwijzen of behandelen en in geval van het laatste, welke behandeling. Een sporter komt helaas meestal pas bij de sportverzorger als er al een letsel is, terwijl het verstandiger is zich periodiek te laten behandelen.

Onderhoud van het lichaam moet een essentieel deel uitmaken van de sportbeoefening. En daar schort het in de regel nogal wat aan. Massage is een nuttig (eigenlijk onmisbaar) middel om de lichamelijke conditie op peil te houden of te brengen en tevens ook nog eens blessureverminderend en prestatieverhogend werkt. Daarbij zal een sporter die hier regelmatig gebruik van maakt zich beter in zijn vel voelen zitten en zelfverzekerder zijn.